0364 112 515 Contacteaza-ne!
communitycluj@gmail.com Trimite-ne un email!
Luni - Vineri 08:00 - 20:00 Orar
Discromia dentara si tratamentul de albire

Discromia dentara si tratamentul de albire

Discromia dentara si tratamentul de albire

Ce este discromia dentara?

Discromia dentara reprezinta modificarea culorii naturale/fiziologice a dintilor. Aceasta modificare afecteaza un numar din ce in ce mai mare din populatie, astfel fiind unul din motivele cele mai frecvente pentru care pacientii se adreseaza unui medic stomatolog.

Printre tratamentele stomatologice efectuate in scopul imbunatatirii culorii arcadelor dentare se enumera: manopere de igienizare profesionala (detartrajul supra/subgingival si preiajul profesional), tratamente chimice de decoloarare a tesuturilor dure dentare si tratamentele protetice (fatete dentare, coroane de invelis).

Discromiile dentare pot fi:

Discromii dentare extrinseci - reprezentate de coloratiile generate de depozite pigmentare de la suprafata dintelui, cel mai adesea fiind produse de coloranti alimentari dar si de medicamente. Aceste coloratii se pot indeparta prin utilizarea unor produse de igiena orala sau prin manopere de igienizare profesionala.

Discromii dentare intrinseci - generate de fixarea unei substante cromofore in interiorul structurii dentare, producand astfel o modificare a proprietatii de transmitere a luminii a dintelui. In functie de etiologie, modificarile de culoare pot afecta un singur dinte (tratament endodontic efectuat pe un singur dinte) sau intreaga arcada temporara sau permanenta (utilizarea antibioticelor in perioada prenatala: Tetraciclina (colorare in galben) sau Minociclina (colorare in negru)). Aceste pigmentatii se pot ameliora prin tratamente chimice de decolorare a tresuturilor dure dentare si prin tratamente protetice.

Discromii dentare internalizate - generate de coloranti ce provin din mediul oral, care au difuzat in profunzimea smaltului. Ameliorarea culorii se poate obtine doar prin asocierea manoperelor de igienizare profesionala cu tratamentele de albire cu ajutorul unor substante chimice.

Ce este defapt tratamentul chimic de albire?

Tratamentul chimic de albire se adreseaza discromiilor dentare intrinseci si internalizate, avand scopul modificarii parametrilor optici ai structurii dentare prin eliminarea substantelor cromofore, responsabile la randul lor de colorarea dintelui. Indepartarea acestora se realizeaza cu ajutorul unor substante pe baza de peroxizi. Peroxidul de hidrogen sta la baza tratamentelor chimice actuale.

Indicatii:

-    Dinti vitali/devitali, ca metoda de tratament unica sau in asociere cu alte forme

-    Modificari de culoare internalizate si intrinseci de intensitate variata, mai ales cele cu nuante de galben-portocaliu si brun

-    Pacienti cu stare generala buna, cooperanti, care respecta instructiunile

-    Pacienti cu igiena orala corespunzatoare

Contraindicatii:

-    Hiperestezie dentinara (generata de recesiuni gingivale/abrazie cu descoperirea dentinei)

-    Afectiuni ale mucoasei orale

-    Discromii severe ce necesita alte metode de tratament

-    Existenta unor restaurari directe (obturatii)/indirecte(coroane) a caror inlocuire nu intra in planul de tatament imediat

-    Discromii de nuanta grii/albastrui

-    Transluciditate initiala crescuta a smaltului

-    Posibilitate redusa de colaborare cu pacientul

-    Igiena orala deficitara

-    Perioada de sarcina/alaptare

Tratamentele chimice de albire pot fi relizate

-    de catre pacient, la domiciuliu cu materiale pe baza de peroxizi cu sau fara indicatia si controlul medicului stomatolog (benzi de labire)

-    de catre medicul stomatolog cu geluri pe baza de peroxizi de concentratie redusa (10%) sau medie (15-20%), in gutiere

-    de catre medicul stomatolog cu substante oxidante cu concentratie mare (35%) (metoda “in office” - Beyonde - )
 albire
Bibliografie:

Lazarescu F, Incursiune in Estetica Dentara. Societatea de Stomatologie Estetica din Romania SSER: Bucuresti 2013. p. 194-211

La Community Dental va punem la dispozitie o gama larga de tratamente de albire pentru ca zambetul dumneavostra sa fie cel mult visat!

Va asteptam cu drag!

Dr. Andresan Iulia – Medic Stomatolog cu competenta in Estetica Dentara