CE PRESUPUNE TRATAMENTUL ENDODONTIC

Tratamentul endodontic (denumit si tratament de canal sau obturatie radiculara) este necesar atunci cand exista carii care au ajuns la nerv si acesta s-a infectat sau cand coroana dintelui prezinta distrucţii extinse provocate de carii sau fracturi. In aceste situaţii nervul trebuie extras iar canalul dezinfectat si obturat (umplut).

Tratamentul de canal sau endodontic este singura metoda de a salva un dinte in care nervul si vasele dintelui au fost afectate de carii profunde, abcese periapicale sau traumatisme dentare.

Astfel, tratamentul de canal este necesar cand:

  • exista carii profunde care afecteaza nervul dintelui
  • coroana dintelui s-a distrus datorita unor carii extinse sau fracturi
  • dintele doare la apasare

Etapele unui tratament endodontic sunt:

  1. Realizarea unei radiografii.
  2. Efectuarea anesteziei (daca este cazul).
  3. Izolarea dintelui cu diga şi realizarea cavitatii de acces in camera dintelui si la orificiile canalelor radiculare. Se indeparteaza toate tesuturile cariate si infectate, materialele vechi de obturatie, pana se ajunge la tesuturile dure, sanatoase.
  4. Se indeparteaza pulpa (nervul) din interiorul dintelui (a camerei pulpare) si de pe canalele radiculare.
  5. Se masoara canalele, se largesc si se dezinfecteaza.
  6. Se obtureaza canalele radiculare: se umple etans fiecare canal unde a fost tesut pulpar (nerv) cu un material biocompatibil. Astfel se previne reinfectarea.

Examenul radiologic ofera informatii suplimentare indispensabile in cadrul diagnosticului si pe parcursul tratamentului endodontic propriu-zis. De asemenea, urmarirea evolutiei cazului, in timp, nu este posibila fara examenul radiologic.

In mod uzual sunt necesare 3 radiografii retroalveolare, inainte de tratament, in timpul şi imediat dupa finalizarea acestuia. Aparatura radiologica performanta utilizata in prezent expune pacientul la o doza de radiatii mult redusa, care nu afecteaza sanatatea acestuia.

In timpul tratamentului endodontic, dintele pe care se intervine trebuie complet izolat de cavitatea bucala a pacientului cu online casino ajutorul sistemului de diga. Acesta consta dintr-o rama pe care este intinsa o membrana de latex de unica folosinţa. Membrana este perforata doar in dreptul dintelui pe care se aplica si este mentinuta pe acesta cu ajutorul unei clame metalice. Astfel, medicul vede numai dintele pe care lucreaza.

Acest sistem de izolare ofera mai multe avantaje:

  • saliva si bacteriile nu mai pot patrunde din cavitatea bucala in dinte,
  • canalele pot fi mentinute curate si uscate,
  • nu mai pot patrunde materiale straine in cavitatea bucala a pacientului,
  • este eliminat riscul inghitirii sau aspirarii instrumentarului mic,
  • pacientul poate inghiti propria saliva, nemaifiind necesar aspiratorul care usuca neplacut mucoasa bucala,
  • obrajii, limba, buzele si gingiile sunt ferite de actiunea instrumentelor taietoare
  • solutiile de irigare cu gust neplacut sau caustice nu mai pot veni in contact cu cavitatea bucala a pacientului,
  • avand vizibilitate foarte buna, medicul se poate concentra mai bine in timpul manoperelor migaloase ale tratamentului endodontic.

Tratamentul endodontic, realizat corect, asigura sanatatea radacinilor si pastrarea dintelui in conditii de buna functionare pentru o perioada indelungata de timp, adeseori pe parcursul intregii vieti a pacientului.

Pentru aceasta, mai trebuie indeplinita o conditie obligatorie: restaurarea coronara a dintelui tratat (obturatie, coroana de acoperire etc.) trebuie sa fie realizata la timp (maxim o luna de la finalizarea tratamentului endodontic) astfel se previne patrunderea in interiorul canalelor a salivei si reinfectarea lor.

Respectand controalele periodice la medicul dentist (cel putin o data pe an) si masurile de igiena orala riguroasa, pacientul insusi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate si mentinerea sanatatii sale dentare.

Vrei sa iti faci o programare? Contacteaza-ne la numarul 0720 778 887 sau trimite-ne un email la adresa communitycluj@gmail.com.

Categories:

Community Dental